GK - FIRST IN INDIA

  1.  First Post Office Opened in India                                      Ans.          Kolkata(1727)
  2. First Test tube baby of India                                               Ans.           Indira (Baby Harsha)
  3.  First British to Visit India                                                 Ans.. Hawkins
  4.  First Indian to reach Antarctica                                       Ans.   Lt. Ram Charan
  5. India's First Lok Sabha Member to be elected with a record maximum number of votes                                                                                                       Ans. . P.V.Narasimha Rao
  6.  India's First Open University                                   Ans.. Andhra Pradesh Open University
  7.  India's First University                                                     Ans.. Nalanda University
  8.  First Graduate in Medicine                            Ans.  Soorjo Coomar Goodeve Chukerbutty
  9.  First Judge in International Court of Justice                   Ans. . Dr. Nagender Singh
  10.  First Muslim President of the Indian National Congress  Ans.  Badruddin Tayyabji
  11.  First President of Indian National Congress                  Ans. . W.C. Bannerjee, 1885
  12. First Miss India to participate in Miss Universe            Ans.  Indrani Rehman
  13. First Exclusive internet magazine                                  Ans.  Bharat Samachar
  14.  First Chinese pilgrim to Visit India                               Ans.  Fa-hien
  15.  First Wax statue of a Living Indian  Ans.  Mahatma Gandhi at Madame Tussaud's in 1939
  16.  The first woman to receive Bharat Ratna                     Ans.  Mrs Indira Gandhi
  17.  The first woman to receive Nobel Prize                         Ans.  Mother Teresa
  18.  The first woman to cross English Channel                    Ans.  Aarti Saha
  19.  The first woman to receive Jnanpith Award                Ans.  Ashapurna Devi
  20.  The first woman to receive Ashoka Chakra                Ans.  Nirja Bhanot
  21.  Name of first speaker of Lok Sabha ?                        Ans. G.V. Mavlankar from 1952-1957
  22.   Name of the First Indian Prime Minister who resigned from Office ? Ans. Moraji Desai
  23.   Name of the first Aircraft Carrier Indian Ship ?            Ans.   I.N.S. Vikrant
  24.   Name of the First Indian Submarine ?                           Ans. I.N.S. Cauveri
  25.   Name of first Indian to get Bharat Ratna Award ?         Ans.   Dr. S Radhakrishnan
  26.   Name of the first woman of India to win WTA title ?   Ans.  Sania Mirza
  27.  Name of the first woman musician of India to get Bharat Ratna ?  Ans.  M.S. Subbulakshmi